Havøysund 2013

For femte år i træk, har jeg været 14 dage i Havøysund, 4/7-18/7, for at guide lystfiskere for Nordic Sea Angling, men naturligvis også for selv at dyppe snøren :-)

Generelt:
Vejret i Havøysund har været helt utroligt hele foråret og starten af sommeren, svage vinde, masser af sol og høje temperaturer i forhold til hvad normen er på de kanter. Mens jeg var deroppe, havde vi ikke særligt godt vejr. Vi havde få perioder med fint vejr, men en del skiftende kuling fra øst og vest...
Måneperioden var desværre også sådan, at vi ramte mellem to fuldmåner og havde svag strøm.
Fiskeriet set bredt, var det dårligste jeg har oplevet i de fem år jeg har været på campen. Ikke fordi de ikke fandtes, men de havde lukket munden...  Det var galt  for alle arter, mens vi i kortere perioder oplevede hug fra alle arter, som fiskeriet normalt er i Havøysund. Hvorfor det er sådan, kan man vel kun gisne om - mange forhold spiller ind. Men kunderne fra guidebåden tog glade hjem og havde fået deres ration af filet samt en del PR fisk.
Det skal også tilføjes at den anden camp i området en del af perioden fandt ok fiskeri på flynder, så mine valg har givet også haft indflydelse. Sidste år var det os som fiskede klart bedre i den periode jeg var deroppe, sådan er det. 
Størrelsen af vores flyndere var ret fin, jeg forsøger at vælge fiskeriet efter pladser jeg mener vil levere store fisk, ikke stort antal... Vi havde største torsk og største flynder første uge, samt de to største flyndere samt største sej anden uge, blandt campens 12 både, så det lykkedes vel i rimelig grad.
Vi fiskede slet ikke rødspætter, rødfisk mv. Da vi havde mål med de primære arter; torsk, sej og flynder som vi ikke nåede. Derfor er det fiskeriet på disse arter som beskrives herunder.

Torskene:
Tanken var jo at lave en del fiskeri på store torsk på dybkanten (100 til 250m), hvis kunderne var til det. Vi startede faktisk også med dette fiskeri første dag og havde godt med fisk. Vejret gjorde dog at det fremadrettet blev meget vanskeligt/bøvlet at fiske på dybt vand pga vind, sø og strøm. De perioder som gav lidt bedre vejr blev delvist også brugt på flynder. Men vi fik en del torsk på dybkanten, med en top på 19.5kg til skipper selv. Derudover blev det vel til ca 10 målere, med et par stykker mere over de 15kg. Potentialet findes absolut ! Flere gode pladser nåede vi ikke at prøve, de må vente til næste år.
Indenskærs var torskefiskeriet ringere end vanligt, med væsentligt færre og mindre fisk... Nok et resultat af vejrlig mv.

Sej:
Årets store positive overraskelse !  Vi fik fiskeri på sej allerede den første dag deroppe, bl.a. 3 målere op til 12kg, det var imidlertid efter vi havde fisket torsk på dybkanten et stykke tid, så kunderne var noget slidte og gad ikke længe..  De ville derefter godt andre ting, så den første uge gav ikke mere.
I uge 2 kom vi først derop den anden sidste dag grundet vejr og kundeønsker. Men de var i den grad hjemme !  Vi havde vel 25-30stk mellem 8 og 14.5kg og kunne have fisket videre hvis kunderne havde ønsket det efter den halve dag var gået, men de blev slidte og ville andet. Antallet af målere denne dag har jeg ikke, ikke engang mine egne. men de to største var 13.5 og 14.5kg. Jeg havde ikke over 12kg, når man ser bort fra doubleer ;-)
Vi speedjiggede dem med pilk og blæksprutter, det var SJOOOOVT !!!  Håber virkelig at de er der stadig næste år...

Helleflynder:
Ikke specielt godt flynderfiske i ugerne før jeg kom, derfor var der ikke rigtigt noget "sikkert" spot at overtage. Jeg prøvede en del af mine egne pletter og talte med kunder som fiskede de klassiske positioner, men ingen havde overbevisende fiskeri. Vi fandt et par nye steder som leverede lidt fisk og så samlede vi lidt på de "gamle" pladser. Størrelsen på vores fisk var god, men antallet var ikke det jeg havde sat næsen op efter. Det må gøres bedre næste år !
Vi mistede usædvanligt mange flyndere, faktisk flere end vi fangede !  Det har jeg ikke været i nærheden af tidligere år, kan ikke lure forklaringen men måske bed de mere forsigtigt ? I hvert fald sad samtlige fisk herunder i stingerkrogen - ikke én havde enkeltkrogen på jiggen inde i munden.
Mistede selv en rigtiiig møghund, som tog min levende sej mens jeg spolede op for at flytte plads. Den lod sig ikke gribe af panik over tungt pres fra stangen eller krog i munden; den sendte blot store bølgende bevægelse gennem stangen, indtil den med sin tyngde stille lod sig dale mod bunden. Kort herefter mistede krogholdet sin position og jeg bandede....

Flynder over 20kg første uge: 127cm-130cm og 160cm,-
anden uge: 20kg-22kg-137cm og 147cm.

Bedste jigs var Mieko Predatortail, samt Kinetics nye Crazy Daisy. Crazy Daisy leveres med både padletail og curltail, her er curltailen min klare favorit ! Men fin jig de har fået lavet !


Tak til kunderne, både i guidebåden og på campen, trods svært fiskeri i begge uger, var humøret fint og stemningen god !  Ser frem til at gøre det bedre i 2014, hvor det ser ud til at team svinet samles i Havøysund :-)

Nikolaj Hjorth

Nikolaj Hjorth 20.07.2014 23:14

Rigtigt Christian, den må have været død !

christian olsen 22.05.2014 14:28

Hej Nikolaj. Du skriver en stor flynder tog din levende sej??? Det må da have været din døde sej ikke? Iøvrigt ok skrevet. mvh. Christian Stougaard Olse

| Svar

Nyeste kommentarer

13.01 | 13:04

noget det tilsalg og hvad er prisen

28.09 | 06:24

Nice post!..good information,it is really helpful..it really impressed me alot and i just loved it.Thanks for posting @ https://packersmoversmumbaicity.in/

15.06 | 12:10

Packers And Movers Hyderabad Local Household Shifting Service, Get Free Best Price Quotes Local Packers and Movers in Hyderabad List, Compare Charges, Save Money And Time @
https://PackersMoversHyderabadCity.in/

05.02 | 09:06

Tak :)

----------------------------------
http://www.kviklantop.com/