I perioden fra den 6. til den 22.juli har jeg været guide på Nordic Sea Angling´s camp i Havøysund i det nordlige Norge.
Destinationen ligger indenskærs med 10-15nm til åbent hav. Afstanden til åbent hav betyder at det næsten altid er muligt at finde læ og fiske trods halvdårligt vejr. Prisen for dette er at torskefiskeriet sjældent leverer målere, medmindre man tager turen ud på åbent hav. Til gengæld leverer destinationen fiskeri i verdensklasse på arterne rødspætte og helleflynder. Bådene som der fiskes fra er fem 23.5 fods Arronet-både med 135hk påhængsmotorer og en større Faeton med indenbords dieselmotor, der fungerer som guidebåd.
Den første uge deroppe havde vi fantastisk vejr, vi benyttede dog ikke vejret til at udforske pladserne ved åbent hav efter stortorsk, da kunderne var mest interesserede i flynderfiskeriet. Vi prøvede dog en del forskellige områder for at finde nye pladser, men 11 af ugens 14 helleflyndere blev alligevel fanget på den næsten magiske plads Troll-sundet. En plads med dybder fra 15-22 meter der virker som en magnet på de store flade. Ugens største i guidebåden på 28kg kom også fra denne plads, fanget af en af kunderne; Scott som var rejst fra USA for at prøve kræfter med den norske helleflynder. Så altså ikke meget held over vores forsøg med at finde nye steder at fiske helleflynder.
Et af de erklærede mål hjemmefra var at forbedre mit PB for helleflynder, så da anden uge startede og jeg trods fangsten af 8 helleflyndere stadig ikke var kommet over 11kg, måtte noget ændres. Jeg skiftede jiggen ud med en hel sej. Mit indtryk er at man ganske vist får færre flyndere på hel sej, men at gennemsnitsvægten er en del højere. Vejret i den anden uge var dog præget af noget mere vind og vi var kun i Trollsundet 2 gange under anden halvdel af min tur. Derfor måtte vi igen prøve at finde flynderne andre steder og det lykkedes ! Ud af periodens 21 flyndere, blev kun de 6 fanget i Troll-sundet. Der kom gang i to pladser noget tættere på campen, 1 og 5nm sejlads havde vi til dem.
Efter nogle dage at have fisket med hel sej uden held, trængte jeg dog til noget succes og satte igen jig på. I første nedslip fik jeg en flynder på 15kg og i løbet af dagen skulle det blive bedre !
Efter et længere aftenpas hvor jeg blot havde en enkelt kunde med ude, så vi på vej i havn et par både som lå og fiskede lidt nordøst for havnen. Jeg kaldte dem på radioen og de fortalte at de faktisk havde haft et par flyndere på, men mistet dem inden landingen. Hurtigt bestemte vi os for at tage et enkelt træk inden vi skulle ind, det skulle vise sig at være en god beslutning. Mens vi fiskede skulle jeg igen kommunikere over radioen, men lige da jeg rakte ud efter den får jeg en voldsom kontakt på min jig. Jeg er et sekund i tvivl om hvorvidt det er bunden, men da fisken begynder at ryste hovedet er jeg klar over at det "bare" er en stor fisk. Der går faktisk 20-30 sekunder inden den tager første udløb, men da den gør det sprøjter linen af mit Saltiga trods en ekstrem hårdt stillet bremse. Jeg får dirigeret min kunde til roret og efter han får styr på båden, holder vi os fint over fisken. Efter en række laaaange udløb kommer flynderen til overfladen første gang efter 10 minutters fight. Kunden forsøger at sætte gaffen, men fejler og fisken dykker direkte mod bunden. Jeg når dog at se trekrogen som blot sidder med en af krogene gennem læben på den store fisk. På det tidspunkt anser jeg det som meget usandsynligt at vi vil lande fisken. Jeg løsner dog bremsen lidt og begynder arbejdet med at få den til overfladen igen. Da den mod forventning kommer op anden gang viser den tydelige træthedstegn og vi får plantet en gaf i den. Mens kunden holder hovedet på fisken frit af vandet, kaster jeg min stang og får sat endnu en gaf i den. Da vi løfter flynderen ind i båden falder jiggen ud af munden................... Flynderen måles til 154cm og på havnen må vi efter en del problemer med vægten som kun går til 50kg, sjusse os frem til en vægt omkring de 62 kilo. Efter at være gået i seng nager den manglende sammenhæng mellem længde og vægt, i forhold til tabellen for helleflyndere, mig dog så meget at jeg står op igen. Bevæbnet med min 25kg´s saltervægt vejer jeg først kadaveret og indvoldene i båden og derefter filetterne som ligger på køl, hvilket førte mig frem til den korrekte vægt: 56kg, ny PB og TEAM rekord, foruden en af mit livs fisk 😀
Der blev landet 35 helleflyndere i båden, at tal som nok ville have været højere hvis de ombordværende havde været mere erfarne. De var dog alle flinke og behagelige mennesker at sejle og fiske med, foruden lyttende til de råd som jeg gav. Jeg er iøvrigt sikker på at de med de erfaringer de har gjort sig, vil kunne optimere deres fiskeri ved næste besøg. At teknik og erfaring har en del at sige ved helleflynderfiskeri, illustreres glimrende ved at jeg selv fangede 21 af de 35 flyndere.
Der blev i min periode taget yderligere store flyndere fra andre både på 45kg, 55kg, 71kg, 74kg og 80kg, samt mistet en del større fisk. Blandt andet en som trak en båd rundt i 70 minutter på kun 15 meters dybde, uden at de nogensinde fik løftet den mere end en halv meter fra bunden....... Potentialet på stedet i forhold til flyndere er indiskutabelt.
Torskene fangede vi mange af, nogle dage afløste den ene bule den anden på lodet. Vi fik imidlertid kun en måler i båden. Vi opsøgte dog heller ikke torske-pladserne på åbent hav mere end en gang, her fiskede vi tilmed kun 10 minutter da en række af kunderne blev søsyge i den høje sø.
Rødspætterne er et kapitel for sig. De fiskes på en meget vejrsikker plads under 1nm fra havnen i det smalle sund. Vi kunne på de klare dage se de mange og meget store fisk ligge på bunden. Det var dog temmeligt frustrerende da fiskene ikke var hugvillige og ved en del tilfælde ligefrem sky. Vi forsøgte os med diverse tackler monteret med tobis, gulp og rejer. Jeg opnåede kun en gang at ramme en hugperiode, hvor rødspætterne for alvor var aktive. I løbet af mit ophold fangede jeg 8 over 1.5kg med de 4 over 2kg og en top på 2.3kg. Den største som blev landet mens jeg var der var på 2.5kg, men de findes meget større !!
Af andre arter fangede vi en del havkatte op til 5kg, trods det at vi ikke fiskede efter dem. Brosmer op til 4kg kan heller ikke undgåes. Isinger op til 800gram. Kuller var der mængder af, vi fangede dem kun som bifangst men fik et specimen eksemplar på 77cm og 4.25kg.
Næste år er jeg tilbage og klar til 2 ugers fiskeri, med erfaringerne fra denne tur er jeg overbevist om at jeg kan gøre det bedre endnu !
Nikolaj Hjorth, NSA